Published on juni 29th, 2015 | by thezooooo
Fusie? Tip voor Ahold: kijk hoe bijen dat doen!
Met het nieuws van AHOLD en Delhaize moesten wij natuurlijk denken aan het fuseren van twee bijenvolken. Wie weet heeft Dick Boer iets aan dit verhaal?
Als je namelijk twee bijenvolken wilt fuseren, zet je de twee kasten niet zo maar op elkaar. Elk volk heeft namelijk haar eigen geur en als ze iemand anders ruiken, wordt dat bijtje beschouwd als de vijand. En zonder pardon doodgestoken.
Maar waarom zou een imker twee volken bij elkaar willen brengen? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn. Zo kan het gaan om twee hele kleine volkjes die daarom nog niet veel productie draaien, lees veel honing leveren 😉 . Door ze op elkaar te zetten, krijg je schaal en kunnen er sneller meer potjes gevuld worden. Je regelt groei.
Een andere reden kan met ‘de cultuur’ te maken hebben. Je hebt soms een wat agressief, mokkend volkje, te herkennen aan een enigszins pissige bzzzzz. Zij vallen je meteen aan als je de deksel optilt van de kast. Hoeveel rook je er ook in blaast: ze duiken direct op je en proberen je door het imkerpak heen te steken. Dapper, maar kansloos: je verliest veel bijen op die manier. Deze fanatieke volkjes halen weliswaar veel honing en stuifmeel, fanatiek als ze zijn, maar ze putten zichzelf ook snel uit en er is constant hommeles. Dan is het verstandig om ze te laten samen gaan met een wat vriendelijker volkje, die kuierend over de raten loopt en een rustig, vriendelijke, bijna meditatief bzzzzzz laat horen.
Soms is een volk wat te oud, de wat oudere koningin legt alleen nog maar eitjes waar darren (mannetjes-bijen) uit komen en aangezien die niets doen (ze moeten zelfs gevoerd worden!), wil je graag wat vers, jong, vrouwelijk talent erbij hebben. Dat zijn de harde werkers. Ook dan is het verstandig om twee volken bij elkaar te brengen.
Maar hoe breng je deze volken nu samen zonder ruzie? Heel simpel. Je neemt een krant met een sterke geur. Zeg een flink katern van de Telegraaf van zaterdag, met van die vette chocolade-letters. Deze schuif je tussen de twee volken: de kasten bestaan uit vierkante open delen waar de raten in hangen en de krant komt daar tussen-in. De geur van de krant verspreidt zich snel en de bijen ruiken zichzelf niet meer, laat staan die ander. Daarnaast bedreigt de krant het volk: die moet zo snel mogelijk weg. Als een dolle gaan de bijen van het ‘benedenvolk’ aan de onderkant knagen en de bijen van het ‘bovenvolk’ aan de bovenkant.
Samen aan het werk, focus op een groot project, liefst levensbedreigend of in ieder geval heel spannend voor de organisatie: dat stimuleert om met vereende krachten de krant weg te knagen. Terwijl ze hard aan het werk zijn, vermengen de volken zich met elkaar zonder dat ze het doorhebben. Of er oog voor hebben. Ze vergeten zichzelf en focussen zich op wat het allerbelangrijkste is voor het collectief. Het gaat niet meer over mij, maar over wij. Iedereen krijgt eenzelfde, nieuwe geur en door het harde werken ontstaat er vast een band. Hoewel je dat bij bijen nooit zeker weet, natuurlijk.
Na een paar dagen ligt de krant als talkpoeder rondom de kast en horen we een vreedzame bzzzzzz. De krant is helemaal weggeknaagd en afgevoerd naar buiten door die kleine, dappere, gestreepte beestjes. Zo, die klus is geklaard. Nu nog 1 koningin met pensioen sturen, want 2 bazen op het schip: tja, dat kan ook in een bijenvolk niet.
Heeft Ahold nou nog tips en inspiratie nodig voor een waardevolle fusie (want het werk begint nu pas), dan zijn we natuurlijk goed te bereiken! Dit spelsysteem werkt trouwens ook als je twee teams beter wilt laten samenwerken, daarom is het een groot onderdeel bij onze MonkeyDo-trajecten. Naar MonkeyDo
We halen graag en veel inspiratie uit onze prachtige natuur en leren daar enorm van. We staan elke keer weer versteld hoe toepasbaar het is voor allerlei bedrijfsmomenten: biomimicry gaat niet alleen over slimme ideeën opdoen voor nieuwe producten, maar kun je zo ook op je organisatie loslaten. Meer natuur-inspiratie nodig? Er liggen genoeg voorbeelden bij ons klaar! En we zijn te boeken 😉