Published on April 25th, 2012 | by thezooooo

0

The new way of working: the entrepreneurial employee.

This blog is a column from Het Financieel Dagblad and will be translated on a later date.

Het is een bekend begrip bij grote bedrijven: het nieuwe werken. Het vloeit voort uit de files, de vergrijzing, onze zoektocht naar een fijn leven, de druk op het klimaat en de voortschrijdende technologie die ons in staat stelt op elke plek voor iedereen aanwezig te kunnen zijn.

Hoe kunnen we dat nu zo organiseren zodat de hele discussie over doorwerken ook in een ander daglicht komt te staan? Begin 1900 was er een enorme overlast van paardepoep in NewYork, iedereen in rep en roer en op zoek naar oplossingen. Niemand kon de elektrische tram nog voorzien die aan het probleem een einde maakte. Kortom, als je naar het punt in de horizon kijkt, kun je makkelijker met elkaar de oplossing bedenken.

Ook het werken kent zo haar historie. Was de arbodienst eerst nog druk bezig met het afdwingen van minimaal 20 vierkante meter per werknemer, nu moet men een visie ontwikkelen op de beoordeling van allerlei soorten flexplekken.De tuin in het kantoor wordt een werkplek in een tuin.

Deze ontwikkeling zorgt voor veel innovaties en vraagt gelukkig weer om creativiteit. KPN organiseert op dit moment op diverse lokaties in het land voor haar zakelijke klanten seminars over dit onderwerp en ik mag daar spreken als voorbeeld van een klein bedrijf waarbij ‘het nieuwe werken’ vanzelfsprekend is. Frans van der Reep, lector aan de Hogeschool InHolland en senior strateeg bij KPN luidt de middag in met een holistisch, inspirerend verhaal. Daarnaast is er een overzicht van de laatste technologische mogelijkheden: van prachtige HD-kwaliteit virtuele vergaderplekken, virtuele werkplekken, slimme internetapplicaties waarbij rapportage vanuit meerdere plekken op een overzichtelijke manier toegankelijk wordt gemaakt. En natuurlijk de nieuwste Blackberry (waarbij ik me ook altijd afvraag of er al onderzoek is naar het gebruik ervan: bijvoorbeeld naar de impact die het heeft op je relatie).

Grijp dus deze tijd maar meteen aan om deze vernieuwing in werken door te voeren: naast het blijer werken, bespaart het u al snel geld. Maar dat niet alleen: door het flexibele en digitale werken wordt er veel minder papier verspild, minder gereden en gevlogen en draagt het bij aan de doelstelling die elk bedrijf zich tegenwoordig stelt op het gebied van duurzaamheid. In feite kan het nieuwe werken een soort satéprikker zijn die allerlei directiekamer-onderwerpen verbindt.

Op het managen van de digitale overload die soms dreigt, is het fenomeen “Lifehacking” handig ingesprongen; het boek kun je gratis downloaden en met één workshop heb je al drie uur tijd per week terug. Simpelweg doordat je leert hoe om te gaan met email, rss-feed, handig gebruik van sociale netwerken als Linkedin en het wel of niet en zo ja wanneer twitteren.
Het is een inspiratiebron voor beroepen als architecten, interieurontwerpers, kantoorcateraars en meubelmakers. Het is niet meer raar om in een lekkere luie, wel arbotechnisch geschikte, stoel in een hoekje te zitten met een opklaptafeltje voor je laptop en het cappuccino-apparaat op loopafstand. In de nieuwste IKEA-gids zien we allerhande laptop-kussens met een leuk design. Maar ook bij het personeelsbeleid staat het onderwerp hoog op de agenda en prikkelt het tot vernieuwing. Want het is leuk en aardig dat je niet meer wordt afgerekend op ijver en aanwezigheid, maar op wat je levert: die werkelijkheid kan echter ook heel confronterend zijn. En vraagt in ieder geval om begeleiding.

De nieuwe generatie werkondernemers die nu de arbeidsmarkt opkomt, heeft hier trouwens minder moeite mee. Zij zijn geboren in de digitale wereld. Het is de zogenaamde Generatie Y of Einstein die zich als een vis in het water voelt in de 24/7 bereikbaarheid en die leeft, leert en werkt in netwerken. En kiest zeker de werkgever en soort werk wat hier het beste bij past. Zij willen steeds meer belevenissen in hun leven ervaren en werk is een belevenis, zeker in de postmateriële economie die we nu krijgen.

De organisaties van de toekomst bestaan uit deze slimme, snelle, flexibele mensen met een missie. De manier waarop we samenwerken en communiceren verandert en dit vraagt om ander leiderschap. Niet alleen van de top, maar dwars door de organisatie heen. Iedereen een leider. Het nieuwe werken gaat dus meer over de verandering van cultuur en mentaliteit, waarbij de nieuwste technologie helpt om de verbinding tussen mensen te leggen. En de top moet de machtstrijd weten om te buigen naar een inspirerende strijdmacht.

En wat heeft de consument, dus u en ik hier uiteindelijk aan? Bedrijven waar het uitdagend en inspirerend is om te werken, die verbonden zijn aan wat er leeft, waar je wordt aangesproken op je talent en je passie, brengen doorgaans leukere, relevante producten en diensten en leveren geweldige service. En wie wil dat nou niet?

Deze column in geplaatst in het Financieel Dagblad in 2011

Tags: , , , , ,



Back to Top ↑